In de jaren ’90 keken ondernemers niet of nauwelijks om naar hun website die al 15 jaar in de lucht was. Die houdbaarheidsdatum van een website geldt allang niet meer, maar hoe komt dat? Wij zochten uit waarom bedrijven hun website gemiddeld iedere 3 tot 5 jaar ingrijpend omgooien of vernieuwen.
De levensduur van een website: 3 criteria
Het blijkt dat er drie criteria belangrijk zijn om te bepalen of jouw website toe is aan een flinke update:
- Veiligheid: voorkom dat hackers kunnen aanvallen
- Vormgeving: een fris design dat de aandacht trekt
- Inhoud: laat bezoekers vinden wat ze zoeken
1. Veiligheid: voorkom dat hackers kunnen aanvallen
De website moet veilig zijn. De dreiging van cybercriminelen neemt toe, omdat er online steeds meer te halen valt. Zelfs zonder betaalsysteem is een website een waardevolle buit, bijvoorbeeld door klant- en gebruikersgegevens of om invloed uit te oefenen op andere systemen. Bovendien leggen hackers complete websites plat om ondernemers te chanteren en op die manier geld te eisen in ruil voor het opheffen van de beperkingen of volledige blokkade.
Verouderde websites lopen meer risico. Er ontstaan gaten in de beveiliging, oudere technieken bieden te weinig bescherming en er zijn niet altijd meer updates beschikbaar om dit te herstellen. Veel ondernemers kiezen regelmatig preventief voor een veilige nieuwe website, om te voorkomen dat ze daarmee ‘te laat zijn’.
2. Vormgeving: een fris design dat de aandacht trekt
De online concurrentie is de afgelopen jaren flink toegenomen, zelfs in branches waar een website er lange tijd niet toe deed. Dat betekent dat het belangrijker is dan ooit om op te vallen met een fris design.
Bezoekers beoordelen in een split second of ze een website vertrouwen, wat ze verwachten van de kwaliteit en het aanbod en of ze meer willen weten over bijvoorbeeld de diensten of producten. Dat maakt het belangrijk om het design van de website regelmatig op te frissen, zodat het weer aansluit bij de actuele trends en stijlen.
3. Inhoud: laat bezoekers vinden wat ze zoeken
Ten slotte is het belangrijk dat bezoekers bij je vinden waar ze naar zoeken. Dat lijkt een open deur, maar met name oudere websites voorzien daarin niet altijd.
Heb je de content goed geoptimaliseerd, kunnen bezoekers daar makkelijk doorheen bladeren en gebruik je bijvoorbeeld een blog, een portfolio of specifieke landingspagina’s? Zorg voor een website die gebruik maakt van de moderne technieken om content goed beschikbaar te maken.
3 tot 5 jaar oud: tijd voor een frisse blik
Gemiddeld kiezen ondernemers er na 3 tot 5 jaar voor om weer met een frisse blik naar de website te laten kijken. Op die manier komt er aan het licht waar het beter kan en waar de kansen liggen.
Heb je jouw website bijvoorbeeld al helemaal ingericht op mobiele bezoekers? Klanten en andere relaties gebruiken steeds vaker hun smartphone, dus surfen heel anders over jouw website dan je gewend bent.
Zoek je naar die frisse blik voor jouw website? Neem contact met ons op. Dan helpen we je de website te updaten of te vernieuwen tot een online kanaal waar je weer ontzettend trots op kunt zijn.